Polyklonale Antikörper
Eine Einführung in die Theorie und Praxis der Antikörperherstellung

1. Edition April 1996
VIII, 125 Pages, Softcover
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Handbook/Reference Book
Short Description
In diesem Buch werden erstmals die Grundlagen der Herstellung polyklonaler Antikörper praxisbezogen und übersichtlich dargestellt - von der Planung über die Antigenaufbereitung, die Tierhaltung und die eigentliche Immunisierung bis hin zur Antiserumgewinnung und zu den Anwendungen der Immmunoglobuline. Ein Buch aus der Praxis für die Praxis.
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This book summarizes for the first time the fundamentals of the production of polyclonal antibodies. The individual steps of antigen preparation, immunization and antiserum production are described - clearly and with reference to application practice - starting from the initial planning. Particular attention is paid to the manifold aspects of animal husbandry- Finally, various possible applications for immunoglobulins are described. The authoress, who has been engaged in the production of antibodies for many years, makes her wide-ranging knowledge available to the reader and provides many valuable, practical hints for everyday work. A book written by a practical worker for practical workers.
The individual topics covered are: immunological fundamentals, aims, chioce of antibody, choice of animal, antigens, preparation for immunization, administration, side effects of immunization, taking blood, antibody production.
1 Einleitung
2 Immunologische Grundlagen
2.1 Was ist ein Antikörper?
2.2 Wie entsteht ein Antikörper?
3 Zielsetzung
3.1 Qualität und Quantität
3.1.1 Antigen
3.1.2 Antikörper
3.2 Zeitplanung
3.3 Antikörperanwendung
3.3.1 Immunoblotting
3.3.2 Affinitätschromatographie
3.3.3 Enzymimmunoassays
4 Wahl des Antikörpers
4.1 Polyklonale Antikörper
4.2 Monoklonale Antikörper
5 Wahl des Tieres
5.1 Ziege
5.1.2 Alter
5.1.2 Größe
5.1.3 Antikörper
5.1.4 Tierhaltung
5.2 Huhn
5.2.2 Alter
5.2.2 Größe
5.2.3 Antikörper
5.2.4 Tierhaltung
5.3 Kaninchen
5.3.2 Alter
5.3.2 Größe
5.3.3 Antikörper
5.3.4 Tierhaltung
6 Antigene
6.1 Niedermolekulare Haptene
6.2 Peptide
6.3 Proteine
6.4 Zellen
6.5 Polysaccharide
7 Immunisierungsvorbereitung
7.1 Puffer
7.2 Adjuvanzien
7.3 Antigenkonzentration
8 Applikation
8.1 Ziege
8.2 Huhn
8.3 Kaninchen
9 Nebenwirkungen der Immunisierung
9.1 Ziege
9.2 Huhn
9.3 Kaninchen
10 Blutentnahme
10.1 Vene
10.2 Arterie
10.3 Entbluten
11 Antikörpergewinnung
11.1 Serumgewinnung
11.2 Antikörperisolierung
Literatur